Blog

Szampan / Krzysztof Musielak – Head of Bartenders

Każdego roku Sylwester jest niezaprzeczalnie najlepszą okazją do świętowania. Niezależnie od tego, czy to podziwiając, jak pełen sukcesów rok rozpływa się wdzięcznie w zapadającym zmierzchu, czy to żegnając z niekłamaną ulgą ten mniej dla nas łaskawy – zawsze wznosimy kieliszki z niezmiennie wtórującym im toastem: „Za Nowy Rok i nowy początek!”. Dla mnie Sylwester to...
Read More

Technika przygotowania / wołowina – Igor Arent-Rabiej – Sous Chef

Wołowina (mięso wołowe) to mięso pozyskane z bydła, którego wiek przekroczył okres przynajmniej sześciu miesięcy. Jest jednym z najważniejszych składników zarówno kuchni europejskiej, jak i amerykańskiej, a jego pięcioma największymi producentami są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie, co ze względu na powyższe zestawienie może niejako dziwić, jest wołowina Kobe pochodząca z Japonii. Hodowle ras bydła mięsnego cieszą się w Polsce małą popularnością....
Read More

DIY – Orange Bitters / Krzysztof Musielak – Head of Bartenders

Dziś przedstawię Wam domowy sposób na Orange Bitters (wytłumaczenie, czym jest Bitters, znajdziecie w moim poprzednim artykule: https://bit.ly/2r7l7Vb). Oto przepis, według którego przygotowujemy ten wyjątkowy element wielu koktajli w domu: gniazdo z trzech pomarańczy, pocięte na paski ¼ filiżanki posiekanej suszonej skórki pomarańczowej 4 goździki 8 zielonych nasion kardamonu 1 łyżka wysuszonych liści karczocha lub ½...
Read More

Cięcia / sezonowanie / wołowina – Igor Arent-Rabiej – Sous Chef

Cięcia – nie wszystkie części krowy nadają się na steki. Włókna mięśniowe muszą być cienkie, przerosty tłuszczu są pożądane (tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku). Najpopularniejsze cięcia steków dotyczą mięśni – antrykotu, rostbefu oraz polędwicy i ich kombinacji – w przypadku steków z kością. Popularność w Polsce zyskują takie cięcia jak przepona czy fragmenty biodrówki, ale...
Read More

Czym są te małe butelki używane przez barmanów? – Krzysztof Musielak – Head of Bartenders

Czym są te małe butelki używane przez barmanów? Czym jest ta magiczna substancja zamknięta w tych małych butelkach? Czy może być to ważne, skoro używają tego tak mało? W tym krótkim artykule odpowiemy na Twoje pytania i opowiemy ich historię. Bitters – to nazwa tych tajemniczych płynów ukrytych za barem w tak wielu różnych kształtach...
Read More

Wołowina – Pochodzenie/ Rasy Krów – Igor Arent-Rabiej – Sous Chef

Wbrew powszechnym przesądom, kraj pochodzenia wołowiny nie jest wcale kluczowy. Argentyńska wołowina w hipermarkecie nie gwarantuje jakości. Kluczowe jest to, jak krowa była hodowana, czym była karmiona i w jakim wieku była bita – tu najlepsze mięso jest z młodych krów/byków pomiędzy 18. a 30. miesiącem życia. Ważna jest rasa – krowy mleczne oraz rozpłodowe...
Read More

WYRUSZ Z NAMI W PODRÓŻ