fbpx

Menu

Koktajle

KLASYKI

White Lady

Beefeater gin, Cointreau, cytryna, białko jajka. Stworzony przez słynnego Harry'ego Craddocka w The American Bar Savoy Hotel, London.32 pln

Moscow Mule

Wódka Ostoya, limonka, Schweppes ginger ale. Drink z kopniakiem to po prostu wódka z piwem imbirowym i dodatkiem limonki podawana w tradycyjnym miedzianym kuflu.30 pln

Singapore Sling

Beefeater gin, Benedictine, Cointreau, cherry Heering, limonka, ananas grenadina, bitters w orygialnej formie stworzony w 1915 roku w Raffles Hotel, Singapur.45 pln

French 75

Beefeater gin, cukier, cytryna, szampan, mieszana razem od wczesnych lat XX wieku. Nowa French 75' pochodzi od bardzo nowoczesnego - jak na owe czasy - francuskiego działa w kalibrze 75mm.45 pln

Bellini

Puree z brzoskwini w towarzystwie prosecco, pierwszy raz zaserwowane w Harry’s Bar w Wenecji w 1940 roku. Koktajl nazwany na cześć weneckiego mistrza malarstwa Giovanni Belliniego.30 pln

Old Fashioned

Burbon, cukier oraz bittersy, jak na ironię biegu czasu, są obecnie bardzo w modzie. Pendennis Club w Louisville w Kentucky serwuje od 1880 roku tę samą mieszankę.32 pln

Vesper

Beefeater gin, Ostoya wódka i wytrawny wermut, wstrząśnięte nie zmieszane, podawane ze skórką z cytryny. Z legendarnego Casino Royale, pióra Iana Fleminga.32 pln

Mai Tai

Składa się z rumu Havana Club, syropu migdałowego, limonki, likieru pomarańczowego, cukru. Wymyślone przez Victora Bergerona w restauracji Trader’s Vic w Oakland, w Kalifornii w 1940 roku.36 pln

Negroni

Beefeater gin, Campari i słodki wermut,, połączone przez hrabiego Camillo Negroni w Casoni we Florencji.30 pln

Bloody and Sand

Chivas Regal 12yo, cherry Heering, słodki wermut, świeży sok pomarańczowy. Przygotowany z okazji premiery filmu "Krew na piasku" z Rudolfem Valentino w 1922 roku. Krew reprezentowana przez likier wiśniowy, natomiast piasek przez świeży sok pomarańczowy.30 pln

KLASYKI W NOWATORSKIM WYDANIU

Gin Basil Smash

Beefeater gin, bazylia, cukier, cytryna. Stoworzone przez Joerga Meyera w 2008 roku w Le Lion w Hamburgu. Oryginalnie nazwany Gin Pesto, jednak szybko zmienił nazwę, pod którą jest zmany na całym świecie - Gin Basil Smash.30 pln

Bramble

Beefeater gin, cytryna, cukier oraz Crème de Mûre, podana na kruszonym lodzie zgodnie z recepturą Dicka Bradsella.30 pln

Cosmopolitan

Wódka cytynowa, Cointreau, limonka, żurawina. Koktajl spopularyzowany przez Dale’a De Groffa a.k.a Cocktail King w Rainbow Room, Nowy Jork.30 pln

Russian Spring Punch

Ostoya wódka, sok z cytryny, puree z malin, Chambord, szampan. Owoc wyobraźni wielkiego Dicka Bradsella.39 pln

Espresso Martini

Ostoya wódka, Kahlua, cukier oraz świeżo parzone espresso, wymieszane razem stawia na nogi.31 pln

FUTURE CLASSICS

Jerry Roll Morton

Koniak, burbon aromatyzowany porzeczką, porto, jajko, śmietana, angostura bitters. Nazwany na cześć słynnego jazzmana z Nowego Orleanu. Wymyślony w Death & Co w Nowym Jorku, jednym z najlepszych koktajlbarów w Stanach Zjednoczonych.36 pln

Oye Mi Canto

Tamarind infuzowany Blanco tequila, Martini Rosato, Mezcal, Bob mandarin bitters, kwiaty. Wykreowany przez Alexa Kratenę, jednego z najlepszych barmanów pracujących wciąż w branży. Stworzony w Artesian Bar, jednym z najlepszych hotelowych koktajlbarów na świecie.35 pln

Royal Hibiscus Gin Fizz

Gin aromatyzowany hibiskusem, cytryna, limonka, cukier, białko jajka, woda gazowana. Kompozycja zaaranżowana przez niemieckiego barmana Klausa Rainera, autora wielu książek o miksologii i koktajlach, który był szefem monachijskiego Golden Baru, jednego z najlepszych barów w Europie.35 pln

Amaretto Sour

Amaretto, burbon, cytryna, cukier, białko jajka. Autorem koktajlu jest Jeffrey Morgenthaler, znanz barman pracujący w Portland, Oregon. Klasyczny koktajl zmienił w jeden z najlepszych klasyków przyszłości.34 pln

OVO SPECIALS

Ovo Fizz

Beefeater gin aromatyzowany rozmarynem, syrop marchewkowo-imbirowy, cytryna, szampan. Zwycięski koktajl z Wrocławskiego Festiwalu Bąbli 2016 stworzony przez naszego Szefa Baru. Ciekawa, odświeżająca kompozycja może być zarówno świetnym apertifem, jak i digestifem.45 pln

Ovo Spritz

Olmeca tequila, Aperol, różowy grejpfrut, syrop z agawy, woda sodowa & prosecco. Koktajl, który jest wariacją na temat Aperol Spritza, wzmocniony tequila połączoną z syropem z agawy. Grejpfrut oraz musujące wino dają, nam świetny balans pomiędzy słodkim a kwaśnym smakiem.35 pln

Ovo Sling

Ostoya wódka, Cointreau, Benedictine, cherry Heering,, bitters wiśniowy, puree z ananasa, limonka, woda sodowa. Polska wersja klasycznego Singapore Sling z użyciem rodzimej wódki oraz polskiego likieru wiśniowego daje nowe spojrzenie na wersję klasyczną tego koktajlu. Słodki i owocowy.35 pln

Ovo Mule

Ostoya wódka aromatyzowana cynamonem , likier miodowy Krupnik, puree z liczi, limonka, piwo imbirowe. Nasze spojrzenie na Moscow Mule. Polska wódka i tradycyjny likier miodowy w połączeniu z puree z liczi oraz z piwem imbirwym daje nam koktajl pełen smaków.35 pln

Ovo Martini

Beefeater gin, wermut, gorzkie krople, syrop z lawendy. Zainspirowani rosnącą na naszym patio lawendą postanowiliśmy połączyć ten lokalny składnik z klasycznym koktejlem. Przez nas, dla Was.32 pln

Ovo Old Fashioned

Havana 7 yo, syrop ananasowy, angostura aromatyzowana kawą, pieczony na maśle ananas. Nasza interpretacja Old Fashioned w naszym wydaniu. Słodkość burbonu wraz z ananasowym syropem przełamana goryczą bittersa, połączona z kawą, nadaja nowe spojrzenie na ten klasyk. Słodki, mocny, treściwy.34 pln

KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE

The Refresher

Limonka, ananas, imbir. Słodko-kwaśny, odświeżający.22 pln

The Dreamer

Kokos, ananas, trawa, cytrynowa. Słodki, tropikalny.24 pln

The Porter

Marakuja, limonka, soda. Kwaskowaty, ziołowy.22 pln

The Tourist

Pomarańcza, limonka, cytryna, mięta, granat, żółtko jajka. Słodko-kwaśny.25 pln

The Traveller

Grejpfrut, różowy pieprz, miód, koperek. Kwaskowaty, pikantny, orzeźwiający.23 pln